Olemme nyt osa Coronariaa. Tutustu muihin palveluihimme tästä.
Ota yhtettä: p. 044 366 8400
kuntokuopio@kuntokuopio.fi

Lantionpohjan toimintahäiriöiden / virtsanpidätysongelmien fysioterapia (kontinenssiterapia)


Lantionpohjan toimintahäiriöissä voi olla kyse virtsankarkailusta (inkontinenssi), erilaisista laskeutumista tai lantionalueen kiputiloista. Kontinenssiterapiaan perehtynyt fysioterapeutti testaa lantionpohjan lihasten kunnon Biopalautelaitteella ja antaa yksilölliset harjoitteluohjeet. Harjoittelun tukena voidaan käyttää sähköterapiaa joko stimuloimaan tai rauhoittamaan/rentouttamaan lihaksia, poistamaan kipua.

Tahaton virtsankarkailu on hyvin yleinen oire, etenkin naisilla. Tutkimusten mukaan noin joka viides nainen kärsii siitä jossain elämänsä vaiheessa. Syitä tahattomaan karkailuun on monia ja siksi lääkärin tulee selvittää oireilun syyt. Usein vaivat alkavat synnytysten jälkeen, jolloin syynä todennäköisesti on heikentynyt lantionpohjalihaksiston toiminta. Inkontinenssia esiintyy enemmän myös vaihdevuosien jälkeen estrogeenihormonin vähentymisen seurauksena.

Tavoitteena on parantaa lantionpohjan lihasten voimaa ja kestävyyttä sekä hallintaa eri tilanteissa. Useimmissa tapauksissa terapian ja oman harjoittelun avulla virtsankarkailu vähenee tai voi loppua kokonaan.

Kontinenssiterapiaan tarvitaan lääkärin lähete ja hoito kuuluu Kelan korvauksen piiriin. Testaukseen ja ohjaukseen voi tulla myös ilman lähetettä. On tärkeää hakeutua ajoissa hoitoon.